Malların taşınması sadece kaynakta ve varış yerinde yükleme ve boşaltmayı kapsamaz. Aynı zamanda, doğru ulaşım modunu (hava, kara veya deniz) seçmeyi, uygun taşıyıcıyı veya nakliye sağlayıcısını seçmeyi ve hem hızlı hem uygun maliyetli nakliye için diğer birçok faktörü göz önünde bulundurmayı içerir.

Karayolu taşımacılığı söz konusu olduğunda, kara taşımacılığı hareketinin çoğundan kamyon taşımacılığı endüstrisi sorumludur. Kamyon gönderileri genel olarak iki kategoriye ayrılabilir: FTL (Tam Kamyon Yükü) ve LTL (Tam kamyon yükünden az, diğer adıyla parsiyel taşımacılık).

FTL ve LTL Nasıl Çalışır?

FTL, noktadan noktaya dağıtım modeli üzerinde çalışır. Bu durumda, gönderici FTL yükünü, durmadan doğrudan nihai varış noktasına giden kamyona yükler.

LTL veya kamyon yükünden daha azı, bir hub ve bağlı dağıtım modelinde çalışır. İlk başta, belirli bir bölge veya alandan birden fazla göndericiden daha küçük LTL yükleri toplanır. Daha sonra bu gönderiler bölgesel bir merkeze veya merkeze getirilerek tek bir tıra yüklenir. Kamyon daha sonra birden fazla teslimat durağı ile nihai varış noktalarına doğru yola çıkar.

FTL ve LTL Arasındaki Farklar Nelerdir?

Maliyet

Toplam kamyon kapasitesi için ödeme yapmak yerine kullandığınız alan için ödeme yapmanız gerektiğinden, bir seferde birkaç yük gönderdiğinizde LTL uygun maliyetlidir. Daha az kamyon yükü nakliye sağlayıcıları, ürünleri aynı varış noktasına taşınması gereken diğer öğelerle doldurarak yüklerinizin güvenliğini sağlar.

Tam kamyon yükü hizmetleri veya FTL nakliyesi, LTL nakliyesinden biraz daha pahalı olan komple bir kamyon rezervasyonu gerektirir.

Transit zamanı

Önce geçiş süresini bilmemiz gerekiyor. Bir gönderinin kalkış noktasından alındıktan sonra teslim edilmesi için gereken aralıktır. Kamyon yükünün altında olması durumunda, LTL kamyonunun birden fazla gönderi teslim etmesi gerektiğinden bir gönderi doğrudan varış noktasına gitmez. Gerçek LTL yük nakliye süresi, tahmini teslim süresinden farklı olabilir. Benzer şekilde, LTL sürücülerinin gönderiyi belirlenen yerden almak için kesin bir randevu saati yoktur.

FTL kamyonu yalnızca bir göndericiden gelen gönderilerle yüklendiğinden, FTL nakliyesi için geçiş süresi tahmin edilebilir. Kamyon, gönderiyi aldıktan sonra doğrudan varış noktasına gider ve tahmini süre içerisinde ulaşır. Tam kamyon yükü hizmeti durumunda, gönderi teslim alma süresi genellikle sabittir.

FTL Avantajları:

Malların sadece yükleme ve boşaltma sırasında ellendiği için hasar görme olasılığı daha düşüktür.
Daha hızlı çünkü transfer yoktur.
Daha fazla yük kapasitesine sahiptir.
Büyük gönderiler için daha etkilidir.
Aracı “paylaşan” diğer tarafların ihtiyaçlarına tabi değildir.
Sevk edilen mallar, varış noktasına ulaşana kadar üniteyi asla terk etmez, bu da onları güvende tutar.

LTL Avantajları:

Yinelenen gönderiler için daha ucuzdur.
Şirketlerin numune göndermesine izin vererek yeni pazarlara erişim sağlar.
Hammaddeleri önceden teslim ederek tedarik ve üretim süreçleri için süreyi kısaltır.
Yavaş hareket eden mal ve depo giderlerinin envanterini düşürür.
Bazı ülkelerde gümrük işlemleri sınırda değil, yalnızca çıkış noktasında ve varış noktasında gerçekleştirildiği için daha hızlı hareket eder.
Treyler ve konteynerlerde kullanılmayan alanları doldurarak karı maksimize eder.
Yükleri birleştirerek daha az kontrolöre ihtiyaç duyulur.
Daha fazla sayıda üreticinin ihtiyaçlarını karşılar.