CMR, uzun yıllardır uluslararası taşımacılıkta herkesin duyduğu bir isimdir. Her lojistik veya nakliye yöneticisinin bildiği bu terim, taşıma belgesi ya da sevk irsaliyesidir. Karayolu ile yapılan taşımacılıkta malların iyi durumda alındığının ve taşımanın belirtilen koşullarda gerçekleştiğinin yasal kanıtıdır. Uluslararası taşımacılıkta kullanılır ve ticaret zincir yönetimininim, uluslararası lojistiğin önemli bir parçasıdır. Bir tür güvence olan bu belge, CMR hükümlerini kabul eden ülkeler arasında imzalanır. CMR anlaşması nedir? diye merak ediyorsanız “uluslararası taşımacılıkta yapılan ve mal güvenliğini sağlayan anlaşmadır.” Çünkü ticari bir anlaşma sağlayan CMR belgesi ticareti daha güvenli hale getirir ve ülkeler arasında ithalat ve ihracatı teşvik eder.

Uluslararası karayolu taşımacılığı için bir yük sözleşmesinin akdedilmesi uzmanlık gerektirir. Lojistik ve nakliye yöneticileri neredeyse her gün CMR irsaliyesi ile çalışırlar, ancak bazen nakliye detaylarının doldurulduğu bu sözleşme bir kâğıt parçasından daha fazlasıdır. CMR konşimentosu, her iki sözleşme tarafı için de yükümlülükler içeren, taşıyıcı ve gönderici arasında bağlayıcı bir sözleşmedir.

CMR Sözleşmesi Nedir? Ne İşe Yarar?

CMR konvansiyonu nedir?

Avrupa ülkeleri arasında taşımacılık için yapılan uluslararası bir anlaşmadır. CMR kısaltması, Karayoluyla Uluslararası Mal Taşımacılığı Anlaşmasına İlişkin Sözleşme anlamına gelir.

Bir CMR irsaliyesinin kullanılması sadece zorunlu değil, aynı zamanda yararlıdır. Doğru kullanıldığında, CMR irsaliyesi gönderen, taşıyıcı, alıcı, paket sayısı, malların ağırlığı ve görünümü, özel talimatlar, teslimatta nakit ödeme vb. bilgiler hakkında kesinlik sağlar. Bu da sevk irsaliyesini önemli bir ispat aracı yapar.

Karayolu ile uluslararası taşımacılık için CMR sevk belgesine ihtiyacınız vardır, ancak CMR belgesi yurtiçi taşımacılık için de kullanılabilir. CMR belgesi aşağıdaki üye ülkelerde geçerlidir:

Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kıbrıs, Danimarka, Almanya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Büyük Britanya, Macaristan, İran, İrlanda, İtalya, Ürdün, Kazakistan, Kırgızistan, Hırvatistan, Letonya , Lübnan, Litvanya, Lüksemburg, Fas, Malta, Makedonya, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Hollanda, Norveç, Avusturya, Ukrayna, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Slovakya, İspanya, Suriye, Tacikistan, Çek Cumhuriyet, Tunus, Türkmenistan, Türkiye, Beyaz Rusya, İsveç, İsviçre.

CMR Belgesi Nasıl Düzenlenir?

Her taşıma aracının kendi taşıma belgesi vardır. Örneğin karayolu taşımacılığında CMR’den, deniz taşımacılığında konşimentodan, demiryolu taşımacılığında CIM’den ve hava taşımacılığında Hava Konşimentosu’ndan yararlanılır. Bir taşıma belgesi, kimin ne miktarda ürünü ne zaman teslim ettiğini kanıtlayan bilgiler içerir. Düzgün doldurulmuş bir taşıma belgesi, polis veya gümrük tarafından yapılan bir inceleme sırasında mallarınızın sorunsuz geçişini sağlar. CMR belgeleri hazır haldedir ve üzerinde doldurulması gereken pek çok alan bulunur. Bu alanları doldurarak malların taşınması sağlayabilir, hasar kaydı oluşturabilir, malların zarar görmesi durumunda sorumluyu tespit edebilirsiniz.

CMR belgesi gönderici tarafından üç asıl nüsha olarak ibraz edilmeli ve taşıma süresi boyunca her zaman hazır bulundurulmalıdır. İlk nüsha göndericiye aittir, ikincisi yüke eşlik eder ve üçüncü nüsha taşıyıcıda kalır.

CMR belgesi şu bilgileri içerir:

  1. İhracatçı firma adı
  2. İhracatçı firma adresi
  3. İthalatçı firma adı
  4. İthalatçı firma adresi
  5. Malın teslim edileceği yer
  6. Yükleme yeri
  7. “Yükleme tarihi
  8. “Mal cinsi”
  9. “Ambalaj cinsi ve adedi”
  10. “Brüt kilo”
  11. “Teslim Şekli”
  12. “Araç Plakası”

Bazı özel durumlarda CMR belgesinde yer alabilecek diğer bilgiler:

• Yeniden yüklemeye izin verilmediğine dair gösterge

• Göndericinin ödemeyi kabul ettiği hususlar

• Teslimatta ödenecek miktar

• Yükün kıymetinin belirtilmesi